Om litografi og heliografik

 

Betegnelsen litografi dækkede oprindeligt over en gammel teknik, hvor kunstneren tegnede eller ridsede motivet i sten eller metal. I dag bruges, og nogle vil mene misbruges, det ibredeste forstand om alle grafiske kvalitetsværker, der er signeret af kunstneren og lavet i et begrænset oplag. Og det uanset hvilken trykmetode kunstneren har benyttet sig af. Således kan man i dag tale om offset-litografi, digitale print litografier osv.

Ib Spang Olsen udviklede og arbejdede med mange forskellige tekniker. Uanset teknik har den litografiske proces altid været et gennemgående element. 

95 procent af de tryk du kan se i gallerierne, har Ib Spang Olsen tegnet med blyant på transparent plastikfolie. Det gav ham muligheden for atat få sine illustrationer trykt i litografisk kvalitet. Den teknik kaldte han "direkte kopi" og her følger en nærmere forklaring.

 
Direkte kopi information 1966-XL.jpg

Litografi, stentryk:

Lithos betyder sten - og litografi at skrive eller at tegne på sten. Princippet ved et stentryk er det kemiske fænomen, at fedt skyr vand.Der tegnes på stenen med et fedtholdigt farvestof, imens man væder stenen med vand. Når man valser den fede tryksværte på stenen, vil denne kun lægge sig på den tegnede streg, imens resten af den fugtige del af stenen vil sky sværten.

Tine sover, litografi ca 1955, eget tryk

Tine sover, litografi ca 1955, eget tryk

Offset tryk:

Ib Spang Olsen benyttede sig af mange forskellige teknikker og tegneredskaber. Men blyanten var hans primære redskab. Tryk af blyantstegninger stiller store krav tilgengivelsen af gråtoner - hele spekteret fra sort til hvid. Offsettryk er meget velegnet til at gengive gråtoner og det var derfor oplagt at Ib Spang Olsen benyttede sig af offsettryk.

Offset tryk benytter sig af de samme principper som stentryk, at fedt skyr vand, og man kan derfor med en hvis ret sige, at det også er en litografisk proces. I offsettryk kan man sige at stenen er afløst af en tynd aluminiumsplade. Tryksværte og vand bliver automatisk påført pladen og tryksværten lægger sig på motivet. Derefter afsætter aluminiumspladen trykket på en gummivalse som igen afsætter tegningen på papiret. Derved bliver tegningen retvendt igen. En moderne industri offset maskine spytter tusindvis af ensartede tryk ud i timen. Offset tryk er i dag stadigvæk den mest almindelige måde at trykke.

Tine sover, litografisk sten 28x42 cm, stenen vejer 14 kilo

Tine sover, litografisk sten 28x42 cm, stenen vejer 14 kilo

Raster

For at kunne overføre en tegning på papir til en offset trykplade er man nødt til at reproducere motivet ved hjælp af en fotografisk proces. I denne fotografiske proces er man nødt til at lægge et såkaldt raster-net ud over hele motivet.Raster er et net af ganske små prikker, som tilsammen definerer motivet. Prikkerne er så små at de kun kan ses under lup. Så en blyantsstreg er ikke længere identisk med den streg, som tegneren sætter på papiret, men bliver lavet om til en masse små prikker, som for øjet ser ud som en streg.